Escoleta infantil en Llubí

escoleta llubí
“Beta Architecture” ha publicado nuestra propuesta para el Concurso de ideas a nivel de anteproyeto y con intervención de jurado para la construcción de la nueva escoleta infantil en Llubí.

ver en “Beta Architecture. Unbuilt projects”

Escoleta llubí

Contexto: La parcela está situada en el borde del núcleo urbano, en una situación de límite con el contexto agrario que rodea Llubí. Este núcleo es una zona densa, de calles estrechas, llena de robustas casas campesinas y a veces masivas, de tonos ocres, y fachadas “quemadas” por el sol y de apariencia desgastada. No obstante las manzanas conformadas por esta zona de expansión del núcleo original de Llubí, albergan parcelas con fondos libres destinadas principalmente a huertos (las “casas factorías” aunaban parte de las tareas productivas con la función residencial, proveyendo zonas de cultivo el loteo del suelo). Hoy en día, y a pesar del declive poblacional transcurrido a lo largo del siglo XX, estos “huertos urbanos” se mantienen y conforman una imagen característica de Llubí, conservando el interior de las manzanas un carácter abierto y poroso frente a la impermeabilidad de la calle.
La calle Roca Llisa albergó usos residenciales junto con otros productivos o de almacenaje, algunos de ellos en desuso y otros abandonados, confiriéndole un carácter a la calle de cierta nostalgia. La falta de alineación a viario del edificio contiguo y algún otro, así como la presencia de parcelas libres a lo largo de la calle terminan por perfilar su fisionomía y crean el contexto para un nuevo uso dotacional público. La parcela presenta un desnivel de casi un metro con respecto a la rasante de la calle.

Programa: El programa solicitado es una escuela infantil hasta los tres años e insertado según normativa en una tipología de “edificación libre dentro de la parcela”. La economía de medios para su realización, así como la lógica de su mantenimiento en el tiempo son otras de las premisas asumidas. Por normativa municipal será necesario contar con una reserva de plazas de aparcamiento dentro de la parcela. Además, el acondicionamiento ambiental habrá de ser una característica importante a considerar de principio.

Proyecto: Un espacio abierto, fluido. Un profundo corredor conduce hacia el espacio libre interior, al fondo de la parcela y conectando con una red de pequeños huertos. Un espacio que sirve de estancia y de paso (resolviendo así la necesidad de un espacio cubierto y protegido para el juego los días de lluvia). La forma en la que la luz tamiza este espacio (a través de un pequeño patio, un lucernario o ventanales) marca la entrada a las distintas dependencias y permite su uso vividero, una especie de sensación de habitar. Las aulas se resuelven en torno a pequeños patios particulares (fragmentos del huerto a modo de réplicas del original) y pareadas (agrupando 0-1 año con 1-2 años y por otro lado las aulas de 2-3 años) lo que permite un espacio versátil y con diversas posibilidades. Funcionalmente se organizan con un vestíbulo privado desde el que se accede además de al aula a los espacios de cambiadores, preparación de alimentos, zonas de descanso, aseos de niños, vestuarios y ducha (estos espacios tienen control visual del aula y permite a profesores y cuidadores desarrollar tareas simultáneas). Una formalización flexible para desarrollar un concepto pedagógico en constante evolución y cambio; la contemplación de la luz, el control de la temperatura y el ruido exterior para no influir negativamente en el rendimiento. (Se potencia la posibilidad de libertad de movimiento y un contexto menos rígido así como la posibilidad de aprendizaje del ambiente que los rodea). El aula de usos múltiple y el comedor se vinculan al espacio libre de parcela y zona de juegos al aire libre, consiguiendo así una diferenciación de espacios e intensidades de uso (creemos que esta disposición ayuda a un uso complementario del centro más allá de la actividad diaria y habitual, posibilitando su uso como centro cívico). El despacho y sala de reunión se vinculan a la zona de entrada y formalizan el frente construido de parcela, alineado a vial. Anexo a este cuerpo está una zona cubierta y abierta de espera y que toma la alineación de la nave adyacente, creando un espacio de antesala y encuentro de padres y niños que se convierte en un pequeño incidente en la monotonía de la calle.

“Parece razonable que un arquitecto produzca cosas simples y sencillas. Y justamente eso quería yo. Afrontar un problema y responder con algo sencillo y honesto. Preferiblemente desde el anonimato. Esta era la motivación más personal”. (Peter Zumthor a propósito de la casa Luzi).

Este preámbulo está ocupado en parte por la reserva obligada de aparcamientos (1 plaza por cada 100 m²), conllevando ello un vado que liberará de vehículos estacionados en la inmediación; la disposición del aparcamiento de esta manera repercute de la menor manera sobre la ocupación de suelo de la parcela y posibilita por contra un uso modelable en el tiempo.
Otra cuestión tiene que ver más con la construcción, con la simplicidad constructiva de la técnica/tradición del muro. El carácter del espacio depende además de cómo están hechas las cosas:

“Una y otra vez se hace presente la sensualidad de lo material, de la materia: cómo se la siente al tacto, a la vista; si es mate o brillante, cómo huele; si es dura, blanda, elástica, fría o caliente, lisa o rugosa; cuáles son sus colores, qué estructuras exhibe en su superficie”(Manfred Sack).

REHABILITACIÓN DE UN INMUEBLE DEL SIGLO XIX

Rehabilitación de un inmueble del siglo xix sevilla
“Divisare, Atlas of Architecture” ha publicado en su álbum “Apartments Blocks” la Rehabilitación de un inmueble del Siglo XIX en la Calle Santa María de Gracia, Sevilla”, obra que terminamos en 2005.
21 apartamentos entorno a un patio, Sevilla.

divisare, atlas of architecture, Apartments Blocks

CHARACTERISTICS OF THE PRE-EXISTING PROPERTY

House of flats with a double bay to facade (with mezzanine) and perimeter bay parallel to two of the party walls of the plot, adjoining to the third of them a courtyard with porticoed gallery. This arrangement was manifested in ground floor and first. The second floor was the result of partially eliminating the double bay that was attached to the party wall at the bottom of the plot. The third floor constituted the roof of the building where the occupation did not respond to any logical trace. The volumes of laundries and storerooms were attached to the lateral border.

The process of transformation undergone by the property had substantially distorted the original building typology, fundamentally from the double bay of facade to the interior courtyard of the plot. The covering of the porticoed yard and backyard in first floor and the appropriation of part of the main yard for greater dimensioning of one of the premises, filled and solidified the ground floor in such a way that the traditional transparency that the hallway assumes in these residential typologies was distorted.

On the traces of the existing building had been undergoing renovations during the first half of the twentieth century, until the year 1950, in which a project of works by Don Antonio Delgado Roig, executed almost entirely (except of the change of position of the main entrance) is basically reached to the current state in which the property was when we undertook the project.
During this time It has been passed of use of the properties for houses for rent and commerce, to the whole building destined to commerce, and finally to repair shop, offices and houses.
The different uses to which the different parts of the building have been used have led to alterations and replacements of stair positions and secondary yards and façade hollows, as well as the covering of the main courtyard.

It was not possible to document the date of construction of the primitive property, nor the original typological characteristics of the same, although they seemed to respond to the characteristics previously defined.

PROJECT

The property was listed with a level of protection “C” and the urban planning regulations allowed three heights (ground + 3), being the conditions of occupation the own of the historic center of Seville on a plot of 565.57 sqm of land.

The project that is presented, is based on the following premises:
A: The maintenance and rehabilitation of the two first bays of façade that correspond, together with the original staircase and the layout of the vestibule, to the traditional 19th century house.
B: The replacement of the rest of the building by a new construction that:
1: Enables the execution of a basement of car parks, a prerequisite to carry out a residential development in such a central location and with a large deficit of parking spaces like this one.
2: It allows the recovery of the sequence of the street – hallway on the ground floor and the dialogue between the maintained (rehabilitated) and the constructed (new plant), from contemporary attitudes, where full and empty, the different uses allow a clear reading of the project.
3: Develops housing types that incorporate the gaps of the proposal to the homes themselves, as a stay more of them. Thus coexist types that live and breathe from the main yard or the street, and others in which these voids act as previous compasses or as an extension of the dwellings to which they appear and serve.
The construction work, after several adjustments to the real dimensions of the plot, and after demolition of part of the property, was completed in January 2006, following a process that began in April 2001.

TEATRO INFANTA LEONOR

teatro infanta leonor
“Divisare, Atlas of Architecture” ha publicado en su portada del 18 de octubre de 2016 el “Teatro Infanta Leonor de Jaén”.
teatro infanta leonor
Teatro Infanta Leonor, Jaén

divisare, atlas of architecture, auditoriums, Theaters, Buildings in urban context, Dialogues with history

The main theatre space is articulated as three clearly distinguished volumes occupying a platform at a height of 572.00 m. and housing the principal spaces in the complex: the main auditorium, the lobby and the rehearsal hall. Complementary spaces such as the car park, the theatre offices, the dressing rooms, storerooms, etc., are located beneath this platform.

From the outside the building’s three structural blocks appear as three enormous promontories silhouetted against and harmonising with the hill of the Castillo de Santa Catalina. They are arranged on the site in such a manner as to create a series of open spaces of differing sizes (plaza, garden, terrace…).

The architectural agenda is clearly resolved by dividing the theatre’s activities into three areas: the main auditoriums, the complementary spaces and the car park.

The auditoriums occupy the highest part of the site, with the lobby lying between them and providing access to both.

The main auditorium comprises a stalls area and a gallery with 600 and 210 seats respectively. There is a stage, an orchestra pit, a gridiron, a scenery storage area and audiovisual booths.

The rehearsals and music hall has a smaller stage and is equipped only with stalls, seating 220 spectators, and projection and translation booths.

The lobby, located between these two auditoriums, is a large, elongated, split-level covered space. Its large glass walls and passages project it outwards towards the exterior spaces (plazas, terraces, etc.), effectively drawing these spaces in and making them part of the lobby itself. This area also houses the public toilets, the cafeteria and the cloakroom.

Complementary spaces are accommodated on the levels beneath the main structural platform. Actors’ and dancers’ dressing rooms are at a height of 568.00 m., while the administrative area, the ticket offices, press rooms, loading bays and storerooms are at 564.00 m.

The public car park, with a capacity for 171 vehicles, is located on the same level as the complementary spaces, behind the bay accommodating the dressing rooms and the office area. It is directly communicated with the lobby and its associated exterior spaces by stairs and elevators.

Following the discovery on-site of archaeological remains corresponding to Jaen’s old city wall, these remains were integrated in the project. Their inclusion contributes to recovering the city’s heritage and historic memory in two ways:

  1. By providing direct access to the remains.
  1. By treating the remains, albeit metaphorically, as what they really were: a point of entry.

The remains of the Puerta del Aceituno, protected and visually embellished by a portico, thus become part of the theatre structure itself, making the ticket office a symbolic place of access and the first point of contact.

Because of its proximity to the theatre space proper, the wall of the ticket office facing the archaeological remains is covered with mirrors as a means of extending, enlarging and dignifying this part of the building as much as possible.

Teatro Infanta Leonor. Jaén

XI Concurso Internacional de Buenas Practicas de Naciones Unidas

reprograma I+D+i

El Ministerio de Fomento ha seleccionado el proyecto de investigación I+D+I RePrograma, del cual hemos formado parte (2013-2015) como una de las once mejores “Buenas Prácticas de arquitectura de España” para concurrir al XI Concurso Internacional de Naciones Unidas (UN-HABITAT) . Llegar hasta aquí ya es un enorme reconocimiento. Enhorabuena al resto del equipo de Reprograma. ver más

reprograma I+D+i
reprograma I+D+i

EXPOSICIÓN DE LOS II PREMIOS DEL COLEGIO DE ARQUITECTOS DE SEVILLA 2016

DÍA MUNDIAL DE LA ARQUITECTURA 2016

Mrpr Arquitectos está presente en la Exposición de los II Premios del Colegio de Arquitectos de Sevilla, en la Plaza del Triunfo, con la Vivienda Merino (obra fuera de Sevilla) y El Mirador de la Calle Betis (obra de paisajismo). Desde el 3 de Octubre y con motivo de la Semana de la Arquitectura de 2016.

semana de la arquitectura 2016. mirador de la calle betis
semana de la arquitectura 2016. mirador de la calle betis
semana de la arquitectura 2016. vivienda merino.
semana de la arquitectura 2016. vivienda merino.

VIVIENDA MERINO

vivienda unifamiliar merino. huétor vega. granada
“Divisare, Atlas of Architecture” ha publicado la “Vivienda Merino”  en “Spanish Houses

vivienda unifamiliar merino. huétor vega. granada

 

vivienda unifamiliar merino. huétor vega. granada
vivienda unifamiliar merino. huétor vega. granada

divisare, atlas of architecture. spanish houses

Site

Arabs settled in the fertile plain of Granada, at the foot of Sierra Nevada, numerous farmhouses that are the original core of the current towns of it. They created a network of canals that still survive, perfectly regulated by decrees or “dulas”, where they were produced and produce still today all kinds of fruit and vegetables. “The Merino house” is inserted in this landscape of orchards somewhat distorted by the many developments plots of small size (400 m², in our case) that gradually have been colonizing the territory, distorting the rural character of the same.

On such limited area, we choose to implement a compact box shaped strategically that explode the full potential of the place.

Project. Volume

In the Villa Müller by Adolf Loos (1930) space is defined by a projective  method that seems to come from the excavation of space itself, where soil and cover are compressed and expanded by the amount of ‘air’ required.

“The Merino house”, as in the aforementioned villa, is conceived as an embedded prism in a plot with seemingly flat relief, which will then run some carvings product of the ratio of the volume with the natural terrain to fit on the ground or as a result of the searched relationships between projected spaces; it is so constituted a monolithic box that will be the raw material for space. Overall the usable vacuum is to dig a spatial sequence into the box, which is framed by the rooms on the upper levels and technical and service spaces in the lower house. The interspace is a cut carved into the built mass that is linked to outer space.

The openings in the volume does not come from outside, actually the opposite is true; They are the result of the excavation of the interior space looking for light, and obey the internal logic of the project expressing seemingly random. The only holes that come from the outside will be on access, where a porch is modeled, removing the excess prism and exposing a glazed surface that configures access and bedrooms level, carving a terrace in search for light and inescapable mountain views.

Project.  Space

The spatial sequence go deep into the solid mass, digging the interior space in a vertical direction, expanding the cover up in order to expand the stays. The spatial volumes will go through disjointed linking stairs between different horizontal planes.

To progress from outside to inside, the distance between floor and cover will produce an elastic, active space, which has its own heartbeat. The pulse of this space will obey the logic of activity: thus the living room and the kitchen will be larger spaces, whereas, for example, the work area will be picking on himself, embraced by activities more private.

The material

The construction system has to go according to the project method, so if we talk about carving, modeling the space, the material used possess these properties and characteristics that consolidate and reinforce the idea of the project, being the concrete for its expressive and sculptural qualities , the best ally to reveal the concept.

Vivienda Merino

XIII BEAU INVESTIGACIÓN -PREMIADO-

el urbanismo de la no ciudad XIII BEAU PREMIADO
Proyecto de investigación I+D+i “EL URBANISMO DE LA NO CIUDAD”.  ETSA Sevilla-AOPA.

El urbanismo de la no ciudad: de la clandestinidad vulnerable a la visibilidad sostenible. Integración territorial y urbana de asentamientos irregulares en el suelo no urbanizable.” Proyecto de Investigación de la Escuela de Arquitectura de Sevilla ha sido PREMIADO EN LA XIII BEAU EN LA CATEGORÍA DE INVESTIGACIÓN DE ARQUITECTURA Y URBANISMO. José María Morillo Sánchez, miembro de mrpr arquitectos, ha participado como uno de los investigadores.

Investigadores: Antonio Piñero Valverde, Victoriano Sainz Gutiérrez, Diego Morales Gómez de la Torre, Daniel Antúnez Torres y José Mª Morillo Sánchez.

XIII BEAU INVESTIGACIÓN
XIII BEAU INVESTIGACIÓN

 

REPROGRAMA INCORPORADO A LOS FONDOS BIBLIOGRÁFICOS DE LA COLUMBIA UNIVERSITY

Proyecto de invetigación I+D+i Reprograma. ETSA Sevilla-AOPA.

Nuestra propuesta de intervención para la Rehabilitación y mejora de barrios en cuestión de accesibilidad universal y rehabilitación energética, para el grupo investigador I+D+i RePrograma de la Universidad de Sevilla ha sido validado e incorporado a a los fondos bibliográficos de la Columbia University in the City of New York.

PROYECTO DE INVESTIGACIÓN REPROGRAMA
PROYECTO DE INVESTIGACIÓN REPROGRAMA