YISABU DOKDO MEMORIAL. KOREA

International design competition Yisabu Dokdo Memorial Park. Samcheok. South Korea. 2017
Concept 
“No matter how current, every human landscape has a cultural significance, our human landscape is our involuntary biography, it reflects our tastes, our values, our aspirations, even our fears in a visible way.” Lewis Baltz.

Taking this look, we approach the project assuming the landscape intervened by man in all its dimensions (human, urban, landscape, social, ecological, metaphysical …), proposing the construction of this through the incorporation into the project of the light, climatology, geography, the modulation of colors, lights, shadows …, of the aesthetics of the sublime, where man experiences contradictory sensations of fascination and impotence (for the ungraspable); a mystical spirit, where the gaze crosses the fabric to get lost in the distance. The emotion and contemplation of nature constitutes the charm of the landscape.

The project originates in the opportunity to create, through architecture and its ability to provoke and excite, a meaningful experience that marks and makes aware each one of its visitors.
The building is a monument and memorial. It is installed around the topography of Mount Yukhyang with a geometry that resignifies the historical epic of the explorer in front of it, recovering the memory of the place that was a defensive bastion.
Its urban integration makes it a highlight in the recovery of the port area based on a model of public space that prioritizes the walker.

The memorial building responds to this condition by:
* The assumption of a discrete height that rises punctually as a visual reference.
* Full pedestrianization of the scope of action, taking the character of atrium the entire proposal.
* The volumetry of concave and convex traces that establishes a facade of neutral condition and that contains the program, densifying according to requirements of public or private enclosures.
* The geometry of known and assumed traces appropriates the interstitial space left by the zoning of areas of use / activity, the pre-existences, the overwhelming presence of Mount Yukhyang, focusing attention on nature and landscape.
* Erratic circulation (not directional), in the logic of the walker without a defined destination.
The program is organized winding on the ground and divided into two large blocks distributed on three levels (ground level, ground floor and upper floor).
A subtle combination of transparency, translucence and opacity constitute the materiality of the built mass
Climate adaptability: Shadows, deciduous species, natural air circulation …

Functionally, the project is composed of three buildings that delimit the plot leaving the free space inside. On the one hand the Tourist information center, Yisabu Memorial Hall and Dokdo Experience Space, two united museums that allow a common lobby, The Culture and Art Village on the other hand, where the houses are arranged on the upper floors.

A non-strict geometry allows multiple combinations of activities.